A trip down memory lane… 1 april: huwelijk en kids

  Photocredits: onbekend 

Goh, 1 april is binnen het Nederlandse familierecht toch wel een belangrijke datum gebleken. En nee, dat is geen grap ;-).

Want op 1 april 2001, werd het in Nederland mogelijk om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Het ‘homohuwelijk’ was (eindelijk) een feit! Hoera! 15 jaar!? En ik heb voor komende zomer als trouwambtenaar pas mijn eerste Goese ‘homohuwelijk’ gepland staan (eindelijk)!

En twee jaar geleden, in 2014, trad de Wet Lesbisch Ouderschap in werking. Voor die tijd konden alleen mannen een kind als het hunne erkennen. Met de komst van de wet Lesbisch ouderschap werd dat ook mogelijk voor vrouwen, zodat adoptie in dat geval niet meer nodig is (als aan alle vereisten wordt voldaan). 

Maar daar bleef het niet bij. Ook het geregistreerd partnerschap werd in 2014 onder de loep genomen en meer gelijk gesteld met een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap heeft daarom nu ook ‘afstammingsrechtelijke gevolgen’, zoals dat dan heet. Door deze wetswijziging wordt de man dus automatisch ook juridisch vader van het kind dat geboren wordt tijdens een geregistreerd partnerschap. 

Inmiddels zijn we hieraan alweer gewend. Gelukkig maar. Ik ben benieuwd naar alle nieuwe ontwikkelingen! Wie weet wat 1 april 2017 ons brengt ;-)…

Schermafbeelding 2016-02-10 om 20.18.54

One thought on “A trip down memory lane… 1 april: huwelijk en kids

Geef een reactie