Niet perse typisch Zeeuwish, wel Margot! ?? DIY lamp!

Ken je dat probleem? Dat probleem waarbij je een liefhebber van design bent, of gewoon een dure smaak in het algemeen hebt, maar je beurs iets minder? En het bijkomende probleem (als je het zo wilt noemen) dat je graag dingen in je interieur verandert? Dat vindt je portemonnee (en partner?) vast nog minder leuk. De mijne in elk geval wel, zeker nu er drie kids een flinke aanslag op m’n budget zijn ?.

Zelf kan ik geen verlichtingswinkel of -afdeling in een meubelwinkel voorbij lopen zonder te kijken. Ik zie altijd wel iets dat ik mooi vind (maar ik kijk kijk, en koop meestal niet). ?

Ik vind het ook erg leuk om creatief bezig te zijn. Helaas is ‘onhandig’ my middle name ?. Verder dan een beetje knutselen, schilderen en interieurs (van mezelf, m’n kids of vriendinnen) veranderen/stylen, kom ik niet met die handen van mij. Maar dit project is me wèl gelukt! Het is al een tijdje geleden, maar ze hangen nog steeds en ik ben ook nog steeds blij met het resultaat. Ook fijn ?.

Wat heb ik dan gedaan? Nou, de ‘Random light’ van Moooi/Bertjan Pot proberen na te maken! En dat voor een héél klein prijsje!

Hoe heb ik dat dan gedaan, vraag je je af? Nou, zo:

Natuurlijk ben ik eerst de benodigde spullen bij elkaar gaan shoppen. Bij de Action vind je eigenlijk alles wat je nodig hebt, maar ook een Hema, Kruidvat of hobbyspeciaalzaken bieden voor bepaalde dingen uitkomst.image

Zoals je op de foto ziet, heb je o.m. nodig voor 1 lamp:

  • opblaasbare (strand)bal in de maat die jij  wilt. Een ballon is niet zo handig omdat die meestal niet mooi rond zijn;
  • (Sisal-/bind-/hennep)touw om te wikkelen (koop genoeg!!);
  • lijm in een afwasteil of andere plastic bak;
  • vaseline om de bal in te smeren.

Voor de finishing  touch heb je uiteraard nog  (spuit)verf in de door jou gewenste kleur,  een lampenpendel/fitting en lamp en wat ijzerdraad nodig.

En dan kun je aan de slag! Ik heb het buiten gedaan, onder onze overkapping, omdat er nogal wat gespetterd kan worden met de lijm en dat heb ik liever niet binnen ?

Hang de bal op, zodat je je handen vrij hebt en je overal goed bij kunt. Smeer de bal dan in met de vaseline. Haal het touw door de lijm en begin te wikkelen. Ik begon zelf bovenaan, omdat ik dan niet meer kon vergeten een voldoende ruime opening voor de lamp en fitting te maken. En, alle begin is moeilijk, dus een iets minder strak gewikkeld stuk kun je aan de bovenkant toch niet zien ?.

image

Ik heb ca 100 meter touw om deze bal van 70 cm gewikkeld, maar het is natuurlijk helemaal aan jou hoe ‘dicht’ je de bal maakt.

Als de bal vol genoeg is, is het tijd om hem te laten drogen. Laat er bijvoorbeeld een nachtje overheen gaan en als het touw hard genoeg is, kun je de bal leeg laten lopen. Je kunt hem ook lek prikken, maar dat is niet perse nodig, zeker niet als je de opening voor je lamp groot genoeg hebt gemaakt.

En dan het voorlaatste stapje: het kleurtje geven. Spuit de bal met de kleur die jij wenst en laat hem weer een tijdje drogen. Tot slot de lamp en pendel bevestigen met het ijzerdraad en voila, klaar is jouw nieuwe lamp!

Zo zien twee van de drie lampen op mijn slaapkamer eruit:

 

image

Maak jij ook weleens dingen zelf? Post vooral een foto van je resultaat hieronder, superleuk!

Tot de volgende blogpost!

Schermafbeelding 2016-02-10 om 20.18.54

 

3 thoughts on “Niet perse typisch Zeeuwish, wel Margot! ?? DIY lamp!

Geef een reactie